Saftig citron- och vallmokaka
Igår hade jag ett gäng släktingar på besök och jag bjöd på en citron- och vallmokaka som jag läst om hos alltid så inspirerande Elsa Billgren. Den blev väldigt god och tog slut i ett nafs - därför bakade jag en till idag, blir perfekt till söndagskvällsfika. Igår åt vi den med saft i solen, men jag kan tänka mig att den nästan är godare till en kopp te! Här kommer recept:
200 g. smör+lite till formen.
3.5 dl mjöl
2.5 dl socker
3 ekologiska ägg
1 tsk bakpulver
En nypa salt
4 msk vallmofrön
Rivet skal från en stor citron
0.5 dl grädde
85 g. ricottaost
Ströbröd till formen
Sockerlag:
1 dl vatten
Saft från 1 citron
0.5 dl socker
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret till rumstemperatur och vispa fluffigt med sockret. Vispa ner äggen. Blanda i mjöl, bakpulver och salt. Vänd ner vallmofrön och citronskal. Vispa i ricotta och grädde. Smöra och bröda en bakform och vänd ner smeten. Grädda i 45 minuter och gör under tiden sockerlagen. Koka ihop ingredienserna och låt koka ner till hälften. När kakan är ute ur ugnen - häll över lagen direkt över kakan. Vänd upp på galler och låt svalna innan servering.
