Oskarshamn

I helgen har jag varit i Oskarshamn, för att umgås med mamma, fira min födesedag i efterskott och min syster Linnéas födelsedag i förskott. 
 
Under fredagsnatten kom årets första frost och morgonen därpå var en kylig, men magiskt vacker höstmorgon med ren och fräsch luft.
 
 På väggen till min mosters vedbod hängde små, söta pumpor! Har tagit med mig ett gäng hem som dekoration. 
 
Lördagspromenad med mamma och hundarna i vår skog.
 
Jag plockade ihop det som fanns kvar i trädgården för att rädda undan frosten. Det är min dröm att ha en liknande trädgård i framtiden. Kan inte tänka mig något lyxigare än att själv gå ut och plocka in blommor, grönsaker och frukt. Lägg märke till min kompis i hörnet - mammas höns höll mig sällskap. 
 
Kolla vad vacker buketten blev! En riktig skördefestbukett. Rosenskära är en av mina absoluta favoritblommor, så vacker men ändå så anspråkslös.
 
Till middag fick vi kalkon med kulpotatis, gräddsås och gele. Långsam mat är godast! Därefter fick vi Pralintårta - en klassisk födelsedagstårta i vår familj. Ända sedan min mamma och moster var små har den serverats på födelsedagar. Receptet kommer här. 
 
Mammas pralintårta
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa 2 ägg med 2.5 dl strösocker fluffigt. Blanda i 1.5 msk kakao2.5 dl grädde, 0.5 tsk bikarbonat, 2.5 dl vetemjöl och 1 tsk vaniljsocker och vispa till en slät smet. Häll i en rund form och grädda i 35 min. Gör under tiden glasyren - blanda knappt 4 msk florsocker3 msk kakao, 1 dl nästan helt smält smör och 1-2 msk kallt, starkt kaffe. När kakan har svalnat (viktigt att den är helt sval!), skär botten i 2 delar, bred glasyr mellan och på toppen av kakan. Dekorera med punchpraliner. Bakas med fördel dagen innan den ska ätas - den är ännu godare när den stått i kylen en natt. 
 
 
Nu åker jag hem till Skåne, känner mig uppladdad för en jobbvecka efter en mysig och avkopplande helg! 
0 kommentarer