Veckomeny Vecka 3

Det här inlägget tänkte jag skriva i söndags, men jobbet kom mellan så här kommer det nu istället! Tillbaka till vardag och veckohandling - här är vad vi äter vecka 3. 
 
Svennetacos
Igår åt vi en vanlig, hederlig, opretentiös tacos. Vanlig nötfärs, tortilliabröd och Santa Maria kryddmix. Ett måste för mig är fint hackad gul lök, ananaschunks och mycket creme fraiche. Ibland är det inte svårare än så, livar upp vilken måndag som helst.
 
Grön ärtsoppa med filmjölksbröd
En riktig vardagsfavvo hos oss. Lägger i frusna gröna ärtor i en stor gryta, häller över varm grönsaksbuljong och mixar när ärtorna börjar bli varma. Sedan blandar jag i hackad gul lök, creme fraiche, spenat och en rejäl skvätt vitt vin. Det är inte så noga med proportionerna. Soppan toppar vi med creme fraiche och så äter vi det här goda brödet med mycket smör och västerbottensost till. Det är min mammas recept som är så enkelt, men tar lite tid så jag skjutsar in det så fort jag kommer hem. 
 
Filmjölksbröd med frukt och nötter, 1 limpa
 
0.5 dl vetekli
5 dl grahamsmjöl
1 dl linfrö
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
5 dl filmjölk
En rejäl näve hackad mandel, eller andra frön/nötter som du gillar
2 dl hackade aprikoser eller annan torkad frukt/russin som du gillar
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en avlång bakform med smör och ströbröd.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt filmjölk och nötterna+frukten. Blanda noga. Häll i smeten i formen.
Grädda brödet i en timme. 
 
Biff sichuan med snabbwokade grönsaker 
Det här receptet från en av mina favoritkockar Jennie Walldén blev jag eld och lågor över då jag älskar sichuanpeppar. Har lagat det en gång tidiagare, men misslyckades helt och tog för mycket soja - inte förtjust i för salt mat. Jag ger den ett nytt försök den här veckan. 
 
Ljummen grekisk sallad
Får alltid mycket matinspiration från Icas instagram. Det här receptet hittade jag där, tyckte det lät väldigt gott med bakad fetaost och tomater. 
 
Food Pharmacy's mangogryta
En riktig vardagsräddare som jag gjort massor av gånger. Har dock förfinat receptet till min smak och bryr mig till exempel inte om att lägga i cashewnötter eller mixa grytan, kokar bara upp tomatbasen och lägger sen i lök, tofu och tomater. Mangon äter jag helst på sidan av, kall, eftersom jag inte tycker den gör sig lika bra varm. Ska dock vara mängder med mango till. Testa kombinationen av ingredienser i alla fall, det är en grymt god (och nyttig!) kombo med mango, tomater, ingefära, koriander och lök till den milda quinoan. Recept hittar ni här
0 kommentarer