Bananbröd

Efter jobbet ställde jag mig i köket för att lyssna på veckans avsnitt av Spöktimmen, som är en av mina absolut bästa poddar, och baka bananbröd. Tydligen var det bananens dag för någon vecka sen och det vill man ju fira. Dessutom är vädrets ruskets rusk och vad passar då bättre än att krypa upp i soffan med en (eller fem) skiva bananbröd.
 
(null)
 
Här kommer receptet, nästan rakt snott av Sofia Wood, en som man kan lita på när det kommer till köksinpiration.
 

100 g smör + ytterligare lite till formen
2 msk ströbröd
2 dl socker
2 ägg, uppvispade
3 mogna bananer, mosade + 1 hel
3,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
0.5 tsk äkta vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

Jag brukar ha i hundra gram hackad mjölkchoklad, säkert gott med valnötter eller mörk choklad istället.

Värm ugnen till 175C. Smörj och mjöla en brödform med potatismjöl.
Vispa smör och socker med en elvisp tills det är vitt och krämigt. Blanda de uppvispade äggen med 4 mosade bananer och vispa sen ihop med smöret och sockret till en fluffig smet.

Sikta samman alla torra ingredienser och rör sen ihop med banansmeten.
Rör i nötter, choklad eller kryddor efter tycke och smak.
Häll över smeten i formen och dela sen den sista bananen på längden och lägg med snittytan uppåt ovanpå.

Grädda i 60-75 minuter tills brödet är gyllenbrunt. Servera i tjocka skivor!

0 kommentarer